Hirtelen nem tudod eldönteni, melyik korba érkeztél. Hol a római világ tárul eléd, a következő sarkon a mór emlékek jönnek szembe. Miközben Córdoba fő látványossága, a Nagymecset felé tartasz a sikátorok labirintusában, azon kapod magad, hogy minden udvarba besétálsz. Nem véletlen: itt találhatók a világ legszebb és legvirágosabb patiói.Andalúzia számomra az a hely, ahová jó visszatérni. Jártunk már ott nyári hőségben, amikor napközben csak a túlélésre játszik az ember, ezúttal úgy döntöttünk: késő ősszel járjuk be a tartományt. A bázis Malaga volt, ahonnan csillagtúraszerűen vonattal és távolsági busszal ruccantunk át a történelmi városokba. A bakancslistán ezúttal ott volt Córdoba is, melynek centruma a 80-as évek óta szerepel az UNESCO Világörökség-listáján.

Córdoba a „legek” városa

Sok szuperlatívusszal szokták jellemezni a 330 ezer fős várost. Córdoba egykor a nyugati világ legfontosabb és legnagyobb városa volt Konstantinápoly után, ugyanakkor a leggazdagabbak közé tartozott. A 10. században lakóinak száma elérte az 1 millió főt. A kalifátus idején 400 ezer kötetes könyvtárral rendelkezett, ami szintén kuriózumnak számított. Nem véletlen, hogy nagy filozófusok otthona volt Córdoba. Itt épült meg az évszázadok során a világ egyik legkülönlegesebb mecsete, amiből idővel székesegyház lett. És azt mondják: itt a legszebbek a lakóházak belső udvarai, a patiók, melyeket minden évben díjaznak a városi zsűri szakértői, a helyiek és a turisták.

Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita
Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita
Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita

A Nagymecset színes oszloperdeje

A város leglátogatottabb épülete a Mezquita, ami miatt Nyugat-Európa Mekkájának is nevezik Córdobát. Itt minden, a területen uralkodó birodalom nyomai felfedezhetők. A kalifátus idején a mórok a római emlékeket felhasználva kezdték el építeni a mecsetet, ami több mint 200 év alatt készült el. 800 – részben antik – oszlop tartja a bonyolult tetőszerkezetet. Ez volt az akkori világ második legnagyobb muzulmán temploma. A spanyol uralom idején a mecset kellős közepébe építették be a katedrálist, amely a reneszánsz és a gótika jegyeit egyaránt magán viseli.

A Mezquitában különleges félhomály uralkodik, az ólomüveg ablakoknak köszönhetően rengeteg a látványos fényjáték a színes boltíveken. A Nagymecset területe annyira hatalmas, hogy több ezer látogató egyidejű jelenléte sem okoz zsúfoltságot.


Julius Cézár idején Córdoba Hispania fővárosa volt. A Római birodalom bukása után a vízigótok vették át az uralmat. A területet 711-ben foglalták el a mórok. A kalifátusnak több fénykora volt, Córdoba ezekben az évszázadokban központi szerepet töltött be a kontinensen. A város az 1200-as években került ismét spanyol kézre, ekkor hanyatlásnak indul, és lakóinak száma a 18. században a 20 ezret sem érte el.

Tipp: főszezonon kívül nem viszik túlzásba a Mezquita nyitva tartását. Éljen a szieszta! Délben konkrétan három órára bezár. Hétvégén ilyenkor is sokan vannak a városban, aggódtunk is, hogy hosszú időt vesz igénybe a jegyváltás a kígyózó sorok miatt. Érezhető volt, hogy a lézengő tömeg a nyitásra megindul a Nagymecset felé. Az épület narancsligetes kertjében azonban számtalan jegyautomata üzemel, csúcsidőben is pár perc alatt megváltható a belépő.

Kik azok a mórok?

Egy észak-afrikai népcsoport, amely a Gibraltári-szoroson keresztül érkezett a 8. században az Ibériai-félszigetre. Tulajdonképpen arabok és berberek, akik a 15. századig uralkodtak a mai Spanyolország területén.Alcazar: a királyi erőd

A palotaerőd négy tornyából egyet elvesztett az évszázadok során. A robusztus falak egyértelműen a mórok építészeti stílusát őrzik. Gyönyörű mozaikok egész sorával találkozhat itt a látogató, de a legtöbben a falak által körbeölelt kertekre kíváncsiak. A virágtengerben rengeteg csobogók, szökőkutak, medencék, kültéri mozaikok tarkítják a látványt. Az Alcazar – mely a kalifák egykori lakhelye, majd az inkvizíció központja volt – a Mezquita szomszédságában áll.

Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita

A hídon mindig szól a zene

A Guadalquivir-folyó partjának különleges a hangulata: a széles mederben rengeteg kicsi sziget alakult ki olyannyira dús növényzettel, hogy bizonyos szakaszokon át sem lehet látni egyik partól a másikra. Az Alcazar közelében ível át a folyó felett a Római-híd, ahol mindig sok a turista. A 16 boltíves Puente Romano több mint 200 méter hosszú. Történészek szerint a római időkben a Rómát Cádizzal összekötő út szerves és forgalmas része volt. Mindkét végén egy-egy robusztus torony áll, melyek egykor a város védelméről gondoskodtak. Napjainkban kilátó és múzeum, a panoráma miatt legalább az egyiket érdemes célba venni.

A híd óváros felőli végén szinte minden napszakban kisebb tömeg gyűlik össze, hiszen itt koncerteznek az utcazenészek és folyamatosan szól a spanyol gitár. Az egyik szakasznak pedig állandó előadói vannak: a turisták közül sokan már célirányosan keresik a Los Ninos del Puente formációt, amelynek tagjai jellemzően spanyol slágerek átdolgozásait játsszák.

Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita

Tipp: Córdoba egy órányi vonatozásra van Malagától. A Maria Zambrano pályaudvarról minden órában több járat indul. Kényelmes és gyors, a jegyek pillanatok alatt online megválthatók. Ugyanakkor nem a legolcsóbb megoldás, nekünk 44 Euróba került fejenként. Ebben persze az is közrejátszott, hogy igyekeztünk a legkorábbi és a legkésőbbi vonatok közül választani, hogy elég időnk maradjon a városra. Olcsóbb megoldás valamelyik busztársaság menetrend szerinti járatára felülni, igaz a menetidő valamivel hosszabb.

Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita

Córdoba óvárosának felfedezésére bőven elegendő egy nap. Ezzel a malagai szállásadónk is egyetértett. Ki tudja? Lehet, hogy hazabeszélt. A központi pályaudvarról (a bérelt autót is érdemes itt letenni) kb. 10 perc alatt juthatunk el a történelmi városmag szélére autóbusszal. Ha sétálunk, 40-45 perccel számoljunk. Mint minden spanyol város, Córdoba is tud meglepetéseket okozni a turistának. A szieszta miatt minden szezonban érdemes megnézni a nyitvatartási időket, nehogy hoppon maradjunk. A helyzet nem olyan súlyos, mint a granadai Alhambra esetében, ahová hónapokkal korábban kell megváltani a belépőjegyet, különben esélyünk sem lesz bejutni.

Córdoba nem olyan pezsgő város, mint Malaga, ahol késő ősszel is éjszakáig tart nyitva az éttermek és bárok többsége. Mi egy novemberi vasárnapon utaztunk oda, és 6-7 óra körül már nehezen találtunk olyan helyet, ahová beülhettünk volna egy kellemes, andalúziai vacsorára.

Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita
Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita

Udvarról udvarra

Andalúziában nagy múltja van az utcák díszítésének. Van olyan város, például Estepona, ahol a centrumban utcánként változik az egységes virágcserepek színe. Córdobában még késő ősszel is rengeteg a növény a házak falán, de az igazán különleges látványt a belső udvarok nyújtják.

Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita

Régi hagyomány a városban a patiók díszítése, ezek közül rengeteg a látogatók előtt is nyitva áll. Ahol esetleg zárkózottabb lakók élnek, a kovácsoltvas kapukon keresztül ott is bepillanthatunk a csempével borított belső udvarokba, ahonnan árad a jázmin illata.

Córdoba, Andalúzia, Spanyolország, utazás, olcsó repülőjegy, Mezquita

Minden évben a tavaszköszöntő fiesta keretében – több kategóriában – választják meg a legszebb patiót. Az első versenyeket az 1920-as évek elején hirdette meg a város vezetése.

A tét napjainkban meglehetősen komoly, az első helyezettnek 4000 Euró üti a markát. A turisták tömegeit vonzó program felkerült az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listájára. Minden szezonban 50-60 patio indul a megmérettetésen.

Ha nincs nagy tömeg, nem érdemes kihagyni a jellegzetes andalúz udvarházat, a Palacio de Vianát, mely önmagában tizenkét mesebeli patioval rendelkezik.

Córdoba legendás belső udvarainak története a római időkre vezethető vissza. A kor építészeti jellegzetessége volt, hogy növényzettel gazdagon beültetett patiókat alakítottak ki, melyek falait díszes csempékkel borították. Ezzel a módszerrel is igyekeztek védekezni a nyári hőség ellen.


1492-ben Spanyolországból elüldözték a zsidókat. A zsinagógák közül mindössze néhány maradt fenn, az egyik Córdobában, mely az 1300-as évek elején épült. A zsidónegyed szerves része a történelmi városmagnak hangulatos terekkel, utcákkal, boltokkal és éttermekkel.


Bakancslista Andalúziában