Hirdetés

Új tulajdonság

Lenyűgöző látványvilágot hozott pár évvel ezelőtt az Avatar. A világító erdő, a fluoreszkáló növények különleges hangulatot adtak a filmnek. De Kun Richárd ötlete nem innen származik. Egy magyar mikrobiológus a 90-es években világító egysejtűekből és növényekből összehozott egy úgynevezett szimbiótát. (A szimbiózisban lévő szervezetek kölcsönösen előnyös együttlétük során új tulajdonságot hoznak létre.) A növénykereskedő ezt gondolta tovább és addig kísérletezett különféle természetes anyagokkal, növényi olajokkal és gyógynövényekkel, míg megszületett az az elegy, amivel fluoreszkálóvá tehetők a virágok. Nem pusztán arról van szó, hogy a növényeket bevonják ezzel a titkos anyaggal, a keverék felszívódik, beépül. Több virág nemcsak zölden fluoreszkál, hanem egy bizonyos ideig meglehetősen erős zöld fényt képes sugározni.

Kísérletek a garázsban

Sok sikeres felfedezés egy garázsból indult el. Így volt ez Richárd esetében is, aki apósa garázsában kezdett el kísérletezni pár évvel ezelőtt. Folyamatosan változtatta az összetevőket, azok arányát, és figyelte, melyik növényre milyen hatással van a szérum. Az első hónapokban sokat küzdött, mivel a virágok nem tolerálták a keveréket, volt olyan növény, ami a kezelés után egy nappal elszáradt. Jó féléves munkával sikerült megtalálni a megfelelő összetevőket és azok arányát, majd a dolog működni kezdett. Tökéletesítették az eljárást és szabadalmaztatták. Ma már egy sor szálvirágot, és több mint százféle cserepes növényt tudnak láthatóvá tenni a sötétben.

Már a 70-es években is zajlottak kutatások a világító növényekkel kapcsolatban. Pár évvel ezelőtt a hollandoknak sikerült egy világító rózsát a piacra dobniuk, de ők mesterséges anyagokat használtak, ami olyan hatást kelt, mintha valamilyen cukormázzal öntötték volna le a virágot.

Hirdetés

Nem génmódosítás

Néhány évvel ezelőtt egy amerikai csapat is megpróbált világító növényeket létrehozni, a programjukhoz közösségi finanszírozást indítottak a neten. Az ő tervük az volt, hogy a szentjánosbogár bizonyos génjeit beültetik a dohánypalántákba, amelyek olyan hatásfokkal sugározzák a fényt, hogy akár a közvilágításban is szerepük lehet. A program végül megakadt, mivel a finanszírozást bonyolító oldal nem járult hozzá olyan projektekhez, amelyek a génmódosításhoz kötődnek, sőt számos tiltó jogszabály is megjelent, az Európai Unió területére például nem lehet ilyen növényeket behozni. A magyarok eljárása merőben más, a szimbiózisnak semmi köze a génmódosításhoz – teszi hozzá Kun Richárd.

Éjszakai irányfény a flavatároktól

A világító növényeket a Flor’n’go ügyvezető igazgatója flavatárnak nevezi. Amikor a fodrászának mesélt a felfedezéséről, ő egyből rávágta, hogy ez az egész olyan lehet, mint az Avatarban, innen jött a gondolat, hogy hasonló nevet kellene találni. A kezelt virágok ugyanúgy működnek, mint számtalan élőlény a természetben, például a tengeri planktonok. Nappal feltöltődnek, este fényt bocsátanak ki. Így a flavatárokat is tölteni kell. Szeretik a természetes fényt, de a mesterséges világítás is jó hatással van rájuk. Ha rövid ideig kapják a fényt, akkor kb. 5-10 percig világítanak, ha viszont hosszabb a töltés, akkor akár fél órán át is képesek viszonylag erős zöld fényben pompázni. Ezután a fényerejük csökken, és a zöld fény átvált fehérbe, és a virág ún. irányfényt bocsát ki, ez akár 3-4 órán át is eltarthat.

Kun Richárd csapata márciusban újdonságokkal rukkol elő, pár hét múlva bemutatják a kéken világító növényeiket. Egyébként virágüzletüket a Kálvin téren úgy alakították ki, hogy bármikor teljes sötétséget lehet varázsolni a boltban, és csak a flavatárok, a zölden világító kaktuszok, rózsák, dracénák, orchideák, tuják adják a hangulatvilágítást.