A kiránduláson egy kis ízelítőt kaphatsz Nógrád megyéből és a Nagybörzsönyből. Elkészült a kirándulóközpont Katalinpusztán, ahol több tanösvény, erdei játszótér, interaktív játékok egész sora, kisvasút, vadaspark, szálláshely és erdei teázó várja a turistákat.

Hangya Dani a park arca

Hangya Dani egy jófej ízeltlábú. Ő kíséri a kirándulókat a kaputól a kisvasúton át a tanösvényig és a katalinpusztai erdőben. Dani adja a feladatokat, és ő mutatja meg, éppen mit kell keresni, nézni a fák között, ő mesél arról, hogyan dolgoznak az erdészek, mit jelent a természetvédelem. Tíz évvel ezelőtt még egy erdei rakodó működött Szendehely szélén, közel Pest és Nógrád megye határához. Az Ipoly Erdő Zrt. aztán gondolt egyet és létrehozott egy erdei tanösvényt a területen. A kísérlet sikeres lett, sokan jöttek ide túrázni. Folyamatosan bővítették a parkot, és ettől a szezontól már egy hatalmas, interaktív elemekkel fűszerezett kirándulóközpont várja a bakancsos turistákat.

Öt tanösvény a hegyoldalban

Innen, a völgyből egyszerre öt tanösvény indul, mindegyik más-más tematikára épül. Vannak hosszabbak és rövidebbek is. A tanösvény mellett rengeteg feladat vár a kirándulókra, Hangya Dani több ponton megállítja a túrázókat és könyörtelenül kérdez. Na jó, nem annyira könyörtelenül, mert a válaszok ott lapulnak a felhajtható doboztető alatt. Van olyan állomás, ahol az erdei állatok sziluettjeit kell megkeresni úgy, hogy egy lőrésszerű nyíláson tekintünk át, de több ponton rendkívül látványos eszközökkel azt mutatják be, hogyan működik egy erdészet, mi készül a kitermelt fából. A tanösvények alatt egy látványtavat alakítottak ki, a körülötte húzódó útszakasz pedig szinte teljesen akadálymentes, így akár babakocsival is végigjárható.

Tipp: Ha nem akarunk nagyon elfáradni, egy egész napot is eltölthetünk Katalinpusztán, de akár egy hétvégi kirándulás egyik állomása is lehet az új központ. Budapestről kb. 50 perc alatt elérhető, ha nincs fennakadás az M0-on és az M2-es autóúton. Innen 10 perces autózással elérhető a Királyréti kisvasút, ahol április elejétől a nyári menetrend szerint, meglehetősen gyakran járnak a szerelvények. 30 perces autózással pedig már a határ közelében vagyunk, és megnézhetjük a Kemencei Múzeumvasutat is, ami olyan, mint egy erdei mesevilág.

Kerti vasúttal a tanösvények bejáratához

Megérkezel az autóval, leparkolsz és egyből jönnek az első impulzusok. A bejárat mellett egy hatalmas taposótérkép segítségével járhatod be a Nagybörzsönyt és Nógrád megyét. A térség minden fontos látnivalóját feltüntették ezen, a kisvasutakat, a várakat, a tanösvényeket, a tájházakat, a kalandparkokat és a múzeumokat. A cél az, hogy az ember ízelítőt kapjon a régióból, aztán többször visszatérjen ide. A kirándulóközpontra mintegy fél milliárd forintot költöttek.

Elkészült egy olyan kerti vasút, amilyen Budapesten, a Vasúttörténeti Parkban is működik. 600 méteres pályát építettek, amin a börzsönyi kisvasutak jellegzetes mozdonyainak kicsinyített változatai húzzák a szerelvényeket. Az állomás közelében áll a csóványosi kilátó másolata, ami egy játszótér része, és csúszdaként használatos. A kisvonat beviszi a kirándulókat a park központjába. Itt található a többi között a szálláshely, az interaktív erdészeti múzeum, az erdei kisbolt, a vadaspark, a Kéktúra pecsételőhely.

A Börzsöny mintegy 600 km2-en terül el. Legmagasabb pontja a 938 méter magas Csóványos. A terület egyharmadát tölgyerdők borítják, a másik meghatározó a bükk és a gyertyán, mindössze 2 százalék a fenyőfélék aránya.