Kutya, macska, tehén, bivaly, birka, patkány, galamb. Rengeteg színészállatot tanított be Halász Árpád speciális feladatokra, attól függően, hogy éppen mi pattant ki a rendezők agyából. A tréner világhírű sztárokkal dolgozott együtt, egyik legizgalmasabb forgatása pedig a Fehér Isten volt.

Hirdetés

Türelem és szeretet

Halász Árpád már régóta kutyázott, tanított, kutyaiskolával, kiképzéssel, bírálással foglalkozott, amikor egy barátja szólt neki, hogy lenne egy reklámfilmes meló. Egyre több felkérést kapott, aztán a sűrűjébe akkor került bele, amikor a Discoveryről ismert Farkasember, Horkai Zoltán hívta fel azzal, hogy a Spy Game című filmhez kellene egy ügyes rottweiler. Árpád bevállalta a munkát, azóta pedig folyamatosan dolgozik nagyprodukciókban, állatai nemcsak filmekben, hanem színházban is rendszeresen szerepelnek. Kamilla, a birka például az Operában lépett fel, alakítását pedig azzal fejelte meg, hogy amikor az előadás végén a közönség tapsolni kezdett, ő is meghajolt a színészekkel együtt.

A tréner szerint nincs lehetetlen, csak elegendő időt kell hagyni az adott feladatra és a színészállatok csodás eredményeket képesek elérni. Módszere a türelemről, a szeretetről és a motivációról szól, kényszerítésről, erőszakról szó sem lehet, ez a munka igencsak messze áll a cirkuszok kegyetlen világától. Mint mondja: sosem veszélyezteti az állatot, a forgatáson pedig a biztonságra kell törekedni.

Betanított már galambot arra, hogy egy bizonyos fa, egy bizonyos ágára szálljon le egymás után sokszor, volt olyan kakasa, aki ismerte az „Itt a piros, hol a piros?” játékot, befektetett egy 800 kilós bikát egy gyerekszobába, hogy egy kisfiú aludjon mellette, egyik kutyája pedig képes arra, hogy jelzésre üvöltő, vicsorgó, sátáni ebbé változzon. Volt olyan macskája, aki le tudta kapcsolni a villanyt, és ha arra kérték, akkor zongorázott, de arra is volt példa, hogy patkányokat kellett terelgetnie a rendezői instrukciók alapján.

Állati birodalom

Árpád Gödöllőn működtet egy hatalmas kutyaiskolát, ahol akár egyszerre négy pályán is dolgozhatnak a gazdik és kedvenceik. Itt laknak a színészállatok is. Van egy baromfiudvar, ahol a tyúkokkal és a kakasokkal együtt él a dögös séróval rendelkező Roxy kacsa, ő nem régiben egy mesefilmben játszott egy tehénnel, akinek a hátán lovagolt. A túloldalon egy karám, ahol malacok és marhák vannak. De rengeteg kutya várja itt a fellépést, keverékek és fajtatiszták egyaránt. A németjuhászok kifejezetten keresettek a háborús filmekhez. Árpád több állata jelenleg is külföldi forgatáson van.

Kattints a filmre! 

Hirdetés

Anthony Hopkins állítólag nagyon jófej

Brad Pitt, Ed Harris, Jeremy Irons, Jean Reno, Gerard Depardieu: a kutyakiképző rengeteg sztárral dolgozott együtt az elmúlt években. Angelina Jolie például örökbe akarta fogadni egyik kutyáját, Brad Pitt pedig igencsak tartott attól a jelenettől, amiben az egyik rotival kellett szerepelnie.

Halász Árpád nagy kedvence és példaképe Anthony Hopkins, aki állítólag imádja az állatokat, nem csinál ügyet abból, ha a ruhája nyálas, szőrös vagy koszos lesz. A világhírű sztár kifejezetten közvetlen. Árpád a forgatási szünetekben többször beszélgetett vele. Elmondása szerint felejthetetlen élmény testközelből látni, ahogy a színészóriás a trécselés után, az „Action!” felkiáltásra pillanatok alatt átváltozik, átszellemül és elkezdi játszani a szerepét.

200 kutyát kellett mozgatni

Halász Árpád sok munkájára és színészállatára büszke, de legjobban a Fehér Istennek örült. Mundruczó Kornél számos külföldi szakembert megkeresett, mielőtt hozzá fordult segítségét. Végül Árpád és csapata vállalta, hogy 200 kutyát koordinál a kamerák előtt. Különleges és izgalmas munka volt ez, hiszen ki kellett választani azokat a vezéregyedeket, akiket követnek a többiek. A falka koordinálása és a látványvilág is óriási sikert aratott, a Fehér Istent a cannes-i filmfesztiválon is díjazták.