Római, mór, spanyol emlékek, színes csempék, hangulatos sikátorok, kellemes tengerpart, egzotikus parkok. Malagát hamar megkedveli, sőt megszereti az ember. Egy nagyon emberi léptékű, nem túl nagy, színes, hangulatos, kifejezetten kedves város, ahol nem mellesleg rengeteget süt a nap. A napsütéses órák száma közelít a 3000-hez. De mit érdemes megnézni Picasso és Antonio Banderas városában? Mutatjuk!

Hirdetés

Könnyű beleszeretni

Costa del Sol, vagyis a Napos part fővárosa sokféle nyaralásra alkalmas lehet: eltölthetünk itt egy kellemes hosszúhétvégét, vagy szervezhetünk magunknak egyhetes lazulós-strandolós programot, de innen indulva csillagtúraszerűen felfedezhetjük Andalúzia patinás városait. Érdemes autót bérelni, hiszen 1,5-2 óra alatt könnyen elérhető innen Córdoba, Almeria, Granada, a zegzugos, hófehér hegyi falvak valamelyike, a lélegzetelállító Ronda, a brit Gibraltár, 3 órán belül pedig akár Sevilla vagy a varázslatos Cádiz. Ha körutat tervezünk Andalúziában, Malagára elég 2-3 napot szentelni, hacsak nem akarjuk a hegyek által közrefogott kikötőváros hangulatát hosszabban élvezni.

Komolyan veszik a sziesztát

Spanyolországban általában, de Andalúziában kifejezetten nagy hagyománya van a sziesztának, amiről a helyi kereskedők és az idegenforgalmi szolgáltatók többsége még a főszezonban sem mond le, igazodjon a turista, ha akar. Ez persze érthető, hiszen júliusban-augusztusban errefelé nem ritka a 40-45 fok, sőt Sevillában 50 fok körüli hőmérsékletet is lehet mérni, ami megterheli az embert. Sok helyen koradélután rengeteg vállalkozás bezár, a kisebb városokban kiürülnek az utcák, egy teremtett lélekkel sem lehet találkozni, csak estefelé tér vissza az élet. Ezzel érdemes kalkulálni, amikor összerakjuk a programot.

Malagában találtam olyan kismúzeumot, ami 10:00 és 12:00 között, illetve 15:00 és 15:30 (!) között tart nyitva. És nem érdemes a boltok, éttermek bejáratára kiakasztott nyitvatartási időt sem készpénznek venni, a táblákon szereplő adatok igencsak tájékoztató jellegűek, elképzelhető, hogy a tulajdonos estére már nem tér vissza az üzletbe. Nem véletlen, hogy komoly felhördülést okozott a kormányzat elképzelése, miszerint a termelékenység növelése érdekében megszüntetnék Spanyolországban a szieszta intézményét. Szakértők szerint erre kicsi az esély.

Bakancslista Malagában

A főbb malagai látnivalók szinte egymás tőszomszédságában találhatók, így egyik helyről a másikra pár perc alatt átérhetünk. A kalandos történelmi múlt változatos nyomokat hagyott a városon. Malaga a XV. századik az arabok kezén volt, csak az 1400-as évek közepén lett a spanyoloké. Az 1930-as évek polgárháborús bombázásai megkímélték a várost.

Malaga galéria – kattints a képre! 

Tipp: Ha nem a hagyományos, sétálgatós városnézésre vágysz, hanem valami extrábbra, egy egész sor alternatív programból lehet választani. Vannak bringás, riksás városnézések, de az egyik legnépszerűbb a Sagway. 4-10 fős csoportokban lehet végiggurulni a forgalommentes belvároson, csak a gyalogosokat kell kerülgetni.  A bringát a hőség miatt érdemes alaposan fontolóra venni. A kikötőben pedig több hajós cég is kínál 1-3 órás tengeri kiruccanásokat, megmutatják a kikötő kulisszatitkait, a 8-10 emeletes úszó szállodák kiszolgálását, az üvegfenekű hajókról pedig a tengeri élővilágot nézhetjük meg. 

Kilátás az erődből

A város sziluettjét meghatározza az Alcazaba, Spanyolország egyik legjobb állapotban fennmaradt erődítménye, ami egykor száz toronnyal rendelkezett. A történelem folyamán a patinás kormányzói palotáknak adott otthont. Zegzugos, kövezett, feljárókon juthatunk fel, közben pedig elegáns belső kertekkel, csobogókkal, szökőkutakkal találkozunk. Ha nagy a tömeg, akkor is gyorsan zajlik a beléptetés, a jegyeket automatákban vásárolhatjuk meg az alsó kiállítótérben. A palota szintjén, ha körbesétálunk a mellvéden, szinte az egész várost végigpásztázhatjuk.

Az Alcazaba fölött találhatók a Gibralfaro vár maradványai. A vár egy időben az Alcazaba védelmét szolgálta. Innen még inkább kinyílik a panoráma, azért is érdemes ide feljönni, mivel a lustább turisták már nem kaptatnak fel Gibralfarohoz, kisebb a tumultus. Az Alcazaba előtt vagy után nem érdemes kihagyni a vár tövében feltárt római amfiteátrumot, ami a régészek szerint a 2. században épülhetett.

Picasso városa

1881-ben Malagában látta meg a napvilágot a 20. századi avantgárd egyik legjelentősebb alakja Pablo Picasso, aki csak 10 éves koráig élt a városban, innen a család az északi La Corunába költözött. Két Picasso-múzeum található a városban. Az egyik a szülőház, a Plaza de la Merced tér sarkában, ami mellett könnyű elsétálni. A házzal szemben áll a festő életnagyságú szobra, amit viszont azért könnyű kiszúrni, mivel szinte mindig sorban állnak előtte a szelfiző turisták.

A Picasso gyűjtemény az óváros szívében található, ahol szinte minden korszakból kiállítottak néhány alkotást. Érdemes felkapni egy audioguide-ot, a hanganyag ugyanis eléggé lényegretörőre és érdekesre sikeredett, de minden napszakban találkozhatunk egy-egy művészettörténésszel, akivel jót lehet vitatkozni arról, hogy melyik alkotásával mit akart kifejezni Picasso.

Európa egyik legnagyobb temploma

Malaga katedrálisa egészen robosztus, bármelyik irányból közelítjük meg, kicsit olyan érzése van az embernek, mintha egy szikla magasodna a belvárosban. Noha jó 200 évig épült, nem sikerült befejezni. Eredetileg két tornyot terveztek, de csak az egyik készült el. A belső elrendezése a magyarországi templomokhoz képest szokatlan lehet, a szinte felfoghatatlan belmagasság alatt minden körbejárható. Malaga Európa harmadik legnagyobb templomával büszkélkedhet. Noha mindig sok itt a turista, mégis nyugalmat áraszt az óriási épület, nem olyan zajos, forgalmas, mint a sevillai katedrális, ahol napközben szinte egymás lábát tapossák a látogatók.

Bikaviadal az arénában

Errefelé még divat a bikaviadal, szinte minden város nagyobb város rendelkezik arénával. A malagai nem mondható kicsinek, 14 ezer ember befogadására képes. Ebben a régióban általában vasárnaponként tartják a viadalokat, de az arénák hétköznapokon is várják a turistákat. Van, ahol vezetett csoportokhoz lehet csatlakozni, de Rondában például mindenki kedvére kószálhat a köralakú épületben.

Csónakban sül a hal Malaguetán

La Malagueta a város legnépszerűbb strandja, több mint 1 kilométer hosszan a kikötő keleti oldalán húzódik, a hófehér világítótorony mellett indul. Az egyik bejáratnál hatalmas betűkből rakták ki a nevét. A part mellett végig bárok, éttermek, szórakozóhelyek várják a strandolókat és a turistákat. Több helyen látványos módon grillezik a halat. Régi alucsónakokból csináltak sütőhelyet. A hajótestet megemelték, feltöltötték homokkal, az egyik végében pedig tüzet gyújtanak. Ha már parázslik, a nyársakat ferdén a homokba szúrják, a halat pedig néhány perc alatt készre sütik. Ha Malageuta zsúfolt lenne, nem kell elkeseredni, van még bőven strand a városban, a kikötő mindkét oldalán.

Három kör a város felett: Malaga Eye

Ha egy másik perspektívából is meg akarjuk nézni a várost, akkor irány a kikötő, ahol pár évvel ezelőtt állították fel a budapestihez hasonló óriáskereket. Nem tartozik a legolcsóbb látványosságok közé, de a három kör azért megér 10 Eurót. Légkondicionált kabinokban emelkedhetünk a katedrális tornyával nagyjából egy magasságba. Egyik oldalon a kék tenger és a forgalmas kikötő, a másikon a sűrűn beépített város, háttérben a többé-kevésbé kopár hegyek gyűrűjével. Az óriáskerék késő délelőtt nyit és egészen éjfélig üzemel, így akár egy Malaga by night kört is tehetünk!

Üvöltő kofák, pazar kínálat

Az óváros nyugati szélén működik a Mercado Atarazanas, amit Andalúzia egyik legjobb piacának tartanak. Már 2-3 utca távolságból is hallani a kiabáló kofákat, akik néha egymással beszélgetnek, néha pedig egymás alá ígérnek, miközben a friss árura és az árra hívják fel a figyelmet. Amikor egyszerre többen engedik ki a hangjukat, olyan érzése van az embernek, mintha odabent tüntetés lenne. Pedig nincs, csak mindenki szeretné koradélutánig eladni, amije van: a friss gyümölcsöt, hajnalban kifogott halakat, kagylókat, rákokat, az éppen kisült péksüteményeket. Különleges hangulatot ad a patinás épületnek a két bejárat feletti hatalmas, festett üvegfelület.

Tipp: Malaga a WizzAir közvetlen járatával Budapestről könnyen megközelíthető, hetente többször indulnak gépek a Costa del Sol repülőtérre, ahonnan a reptérbuszokkal 30 perc alatt pár Euróért bejuthatunk a belvárosba. Ezek rengeteg helyen megállnak, biztosan találunk olyan leszállóhelyet, ami közel esik a szállásunkhoz. A belváros és a történelmi mag egyébként nem túl nagy, még bőröndökkel is hamar átszelhető.

Hirdetés

Belvárosi labirintus, tapas bárok, utcazenészek

Az egymásba nyíló sikátorokban bolyongani minden napszakban kellemes. A forróbb napokon kifejezetten jó elbújni az árnyékos, szűk utcákban, ahol rengeteg a szökőkút és a csobogó, vagy leülni a kikötő melletti keskeny, ám annál hosszabb parkban, ami olyan mint egy burjánzó botanikus kert pálmákkal, egzotikus növényekkel, ahol folyamatosan érik a narancs és a banán. Ha már megnéztük az összes nevezetességet, szinte sportot űzhetünk abból, hogy a legszebb, legszínesebb csempéket keressük a házak földszinti folyosóin, belső udvaraiban.

Egymást érik a boltok, a kávézók, a pékségek és az éttermek, a tapas bárok, ahová mindig megpróbálják betessékelni a vendéget a pincérek, mint általában a mediterrán térségben, nem erőszakosan, csak kedvesen az étlapot mutogatva. Bárhová bátran betérhetünk, de a Plaza de la Merced és az amfiteátrum környéki helyekkel biztosan nem tudunk mellényúlni. Malagában rengeteg az utcazenész: van aki, egy szál gitárral, van aki hangszer nélkül produkálja magát, de kisebb zenekarokba is könnyű belefutni. 1-2 Euróért akár külön showt is nyomnak az embernek egy-egy hangulatos téren.

Csillagtúra Malagából

Malaga kiváló hely arra, hogy innen induljunk el felfedezni Andalúziát. A legjelentősebb városok – ahogy az elején említettem – 1,5-2 órás autóútra vannak, így minden napra szervezhetünk kirándulásokat. Nem rossz a vonatközlekedés, a belváros melletti Maria Zombrano vasútállomásról ütemes menetrend szerint indulnak a vonatok az andalúziai központokba. De talán praktikusabb autót bérelni. Ezen a pályaudvaron vertek tábort a legjelentősebb autókölcsönző cégek. Ha időben foglal az ember, egész jó áron lehet autóhoz jutni, 6-7 napra egy nem túl nagy járgány kb. 50-60 ezer forintba kerül biztosítással. Az utak a legtöbb helyen jó minőségűek, és egészen meglepő módon a spanyolok nyugodt vezetők, nem tépnek, nem erőszakoskodnak, könnyű felvenni a forgalom ritmusát.

Hoteltipp: Ha nem akarsz flancos hotelben megszállni és szeretnél a belváros közelében lakni, érdemes a La Siesta Malagában foglalni. Egy kedves, most felújított vendégházról van szó, amit egy jófej testvérpár, Marcus és Agnes működtet a centrumtól kb. 3 percnyi sétára, a Plaza de la Merced és Picasso szülőháza közelében. A szobák tiszták, jól felszereltek, kicsit a boutiqe hotel stílust követik. A vendégházat egy öreg, négylakásos társasházból alakították ki, ahol több helyiségben sikerült megőrizni az 1800-as évek második felében lerakott díszes járólapokat. A hotel egy hófehérre meszelt belső udvarral is rendelkezik, ahol jó meginni egy kávét.