Napok óta hatalmas a tömeg a tihanyi levendulaültetvényen, zajlik a Szedd magad! akció. Az elmúlt hetekben lilává változott a bekötőút melletti domboldal. Aki nem akar lemaradni, a hétvégéig mindenképpen célozza meg a félszigetet!

Látogatók aratják a gyógynövényt

Ha Tihany és június, akkor levendulaszüret. Napok óta tart az aratás a nyugati bekötőút mellett, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park öthektáros ültetvényén. A Szedd magad! akciónak óriási a sikere. Pár évvel ezelőtt még hetekig tartott az aratás, most már akkora az érdeklődés, hogy a látogatók bő egy hét alatt leszedik a virágokat. A nemzeti park árusítóhelyet hozott létre a levendulás szélén, ahol vászonszatyrokat kapnak a vendégek, ezekbe gyűjthetik a lila virágot. Rengetegen állnak meg fotózni, szelfizni. Nehéz megmondani, hogy meddig a tart a készlet, de ezen a hétvégén valószínűleg még lesz mit szedni az ültetvényen, amin egyébként mintegy 10 tonna virág terem minden évben – mondta Vers József, a nemzeti park tájegységvezetője.

Felújítják az őslevendulást

Az elmúlt évszázadokban a szerzetesek is termesztettek levendulát a Tihanyi-félszigeten, de az ipari termelés elindítása Bittera Gyula nevéhez köthető. A híres gyógynövényszakértő telepítette Magyarország első levendulását az 1920-as években úgy, hogy Franciaországból hozott szaporítóanyagot. Addig az országban csak a kolostorokból ismerték a gyógynövényt. Bittera az apátságtól bérelt területet a munkához. Próbálkozása olyannyira sikeres volt, hogy a tihanyi levendula olajtartalma végül jóval magasabb lett, mint Franciaországban. Volt idő, amikor 100 hektár körül mozgott az ültetvény nagysága. A 60-as években aztán pusztulásnak indult a levendulás, sok területet felszántottak, szőlőt telepítettek a helyére, végül a 80-as évek közepétől kezdtek ismét aktívan foglalkozni a levendulával a félszigeten.

A tihanyi őslevendulás különleges, mediterrán hangulatú része a balatoni tájnak, ahol a bokrok között mandulafák állnak – magyarázza Vers József. A tájegységvezető szerint ez a terület mindenképpen megér egy kirándulást. A nemzeti park évek óta dolgozik azon, hogy felújítsa az öreglevendulást. A 90-es évek óta szépen lassan hódítják vissza a területet az erdőtől, egy 20 hektáros rész már kényelmesen bejárható, a jövőben pedig tervezik a levendulabokrok pótlását, visszatelepítését is.

Július elsejéig tart a Tihanyi Levendulafesztivál. Az aratás után érdemes ellátogatni a Belső-tó partján néhány évvel ezelőtt elkészült Levendula Házba, ahol a nemzeti park munkatársai megmutatják a levendula feldolgozását. Naponta többször készül levendulaolaj, kiderül, mire használható a levendulavíz, hogyan használták a növényt a gyógyászatban és a gasztronómiában, emellett levendulateát is lehet kóstolni.

Egyre több balatoni étteremben, üzletben lehet levendulából készült finomságokat, szörpöt, csokit, fűszerkeveréket, lekvárt kapni. De van, ahol levendulás szappant is készítenek, néhány vendéglátóhelyen pedig a levendulával ízesített sültek is felkerültek az étlapra.