Egész nyáron forognak a filmek a fövenyesi strand szomszédságában, a fák között. A természet különleges speciális effekteket szolgáltat a vetítéshez és az is előfordulhat, hogy a Star Wars alatt elhúz a tapolcai gyors. Nézz be a Balaton leghangulatosabb kertmozijába, amit egy fiatal pár működtet.

Hirdetés

Vagány retromozi a fák alatt

Egy 80 négyzetméteres vászon, illatos gyógynövények, 200 színes műanyagszék, digitális technika, 5.1-es hangrendszer, premier- és művészfilmek – mindez a Balatontól kb. 80 méterre, Fövenyesen, egy ligetes terület kellős közepén. 16 éve a Pálffy család üzemelteti a vetítőhelyet minden szezonban. A 70-es években épült lapostetős gépházban már nem 35 mm-es szalagról forognak a filmek, hanem a legkorszerűbb technika segítségével. Ugyanolyan nagyfelbontású, nagyteljesítményű projektort használnak, mint bármelyik nagy plázamoziban. Szerdánként az ínyencek kedvéért művészfilmek peregnek, de a nyár folyamán több premierfilmet is műsorra tűznek.

Vetítőterem a természetben

Elsőre kicsit szokatlan lehet az élmény azoknak, akik a hangszigetelt, kicsit steril, sötét vetítőtermekhez szoktak. A film alatt folyamatosan kuruttyolnak a békák, csicseregnek a madarak, ciripelnek a kabócák. De a speciális effektekhez egy-egy film alatt a MÁV is hozzájárul, hiszen a kerítés mellett húzódik a tapolcai vasútvonal, és esténként még elhúz egy-egy személyvonat. Ez is hozzájárul a hely romantikájához. Ha jön egy hűsítő nyári zápor, nem biztos, hogy leáll a vetítés. A néző, ha akarja, maradhat. Vannak, akik esernyő alá bújva nézik végig a produkciót. A technikának egyetlen ellensége van, a villámlás és az áramszünet. Ha heves zivatar közelít, akkor áramtalanítani kell a gépházat.

Nézz be te is Fövenyesre! Kattints a videóra! 

Balatoni mozit csinálni életforma

Pálffy Mátyás és Kocsis Cili minden nyáron Fövenyesre költözik. Májusban megkezdik az előkészületeket a szezonra, berendezkednek, rendbe hozzák, kitakarítják a területet, virágosítanak, hogy júniusban nyithasson a mozi. Hálószobájuk a gépházban van, napközben gyakran sütnek-főznek a kert hátsó részében és szervezik a vetítéseket és a kísérőprogramokat. Hat évvel ezelőtt úgy jöttek ide, hogy kipróbálják, milyen egy teljes nyarat a moziban tölteni. Bejött ez az életforma, azóta folyamatosan üzemeltetik a kertmozit, ami nem mellesleg kifejezetten zöld szemléletű. Matyiéknak fontos, hogy minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjanak maguk után, ezért a moziban szelektíven gyűjtik a hulladékot, természetes anyagokból kevernek szúnyogriasztót az estére, gyűjtik az esővizet, és az idei évtől már környezetvédelmi programokat is szerveznek a családoknak. Matyi édesapja régi mozisnak számít a Balaton partján, több helyet is ő kezdett el működtetni 15-16 évvel ezelőtt. A fövenyesi mellett a Pálffy család vetít jelenleg Révfülöpön, Akalin és Balatonfüreden.

Este filmek, délelőtt gyerekprogramok

Matyiék az idei évtől bővítették a kínálatot, hétvégéken gyermekprogramokat szerveznek a tóparton pihenő családoknak. Szombatonként például zenélő kertmozivá alakul a fövenyesi, lesz játszóház, foglalkoztató, augusztusban pedig Gryllus Vilmos is koncertezik a hatalmas vászon alatt. Egyébként a nézőtér mellett gyerekpáholy is található, ami egy hangulatos játszótér, amíg szülők moziznak, addig a kicsik is elfoglalhatják magukat.

30-40 évvel ezelőtt szinte minden második faluban volt kertmozi a Balatonnál. A Moziüzemi Vállalat aztán szépen lassan bezárta a vetítőhelyeket, ahogyan csökkent a nézőszám. A rendszerváltás után néhány vállalkozó észrevette a kertmozikban rejlő lehetőségeket és több helyen életet leheltek a vetítőgépekbe. Nem mindenki tudott hosszútávon fennmaradni, de több balatoni településen működnek hangulatos mozik a nyári szezonban.