Khaki, kék, sárga, aztán zöld alapon fehér pöttyös, majd piros alapon sárga csíkos. Estepona egy kedves, nyugodt üdülőhely a spanyol Costa del Solon, ahol pár évvel ezelőtt jópofa ötlettel állt elő az önkormányzat. A belvárosi utcákat színes virágcserepekkel kezdték megkülönböztetni.

Egyedi kezdeményezés, amihez sok pénz sem kell. Leteszed az autót a belváros szélén, aztán elindulsz a történelmi mag felé. Először csak arra leszel figyelmes, hogy milyen virágosak az utcák, a falakról hatalmas muskátlik lógnak, és hogy olyan ízlésesen egységes az utcakép. Néhány sikátor és kanyar után kapcsolsz, hogy Esteponában minden utcának saját, egyedi virágtartója van. Van, ahová sok tucat zöld alapon fehér pöttyös cserepeket szereltek a falakra, a következő utca színe a piros, az innen nyíló sikátort pedig kizárólag világoskék tartókkal díszítették. Egy kedves játék ez, amivel igazán különlegessé tették az amúgy is hangulatos belvárost. Nem véletlen, hogy a turisták rengeteget fotózzák a mindig virágos sikátorokat.

Ha nem nyüzsgő, nagyvárosi környezetben szeretnénk eltölteni a spanyol vakációt, akkor Estepona jó választás lehet. A város forgalmas strandokkal rendelkezik, de mégis bájosnak, nyugodtnak mondható. Könnyen elérhető Napos part fővárosa, Malaga, az innen 40 kilométerre fekvő Gibraltár, vagy Andalúzia legkülönlegesebb falvai és kisvárosai: a szédítő mélységű szakadék mellé épült, egészen lenyűgöző Ronda, a barlanglakásairól ismert Setenil, ahol a főutcáról azért nem látható a csillagos égbolt, mert fölé lóg egy hatalmas szikla, vagy a hófehér Casares, ami még a legvakítóbb görög falvakkal is felveszi a versenyt. Állítólag Esteponában, a Plaza de las Floresen kapható Costa del Sol legjobb fagyija.