A szumátrai tigris a világ egyik legveszélyeztetettebb faja, számos nemzetközi fajmentő program zajlik az állatok fennmaradásáért. Londonban az állatkert is beszállt a tigrisekért végzett munkába, jótékonysági futóversenyt szervezett, ahol a résztvevők egy szál semmiben álltak rajthoz.

Hirdetés

Londonban kifejezetten elszánt rajongói vannak a tigriseknek. A brit főváros állatkertje és a Zoológiai Társaság évek óta szervez jótékonysági futást, amelynek bevételét az Indonéziában zajló fajmentő programokra fordítják. A résztvevők minden nyáron egy szál semmiben, vagy tigrises testfestéssel állnak rajthoz, hogy felhívják a figyelmet a kihalófélben lévő állatokra. A szervezők szerint is extrém és kicsit merész vállalkozás ez, de szemmel láthatóan működik és hatásos. A csütörtöki futáson közel 28 ezer font gyűlt össze. A sikerhez persze az is hozzátartozik, hogy a britek fontosnak tartják a jótékonykodást és imádnak adakozni.

A „Streak for Tigers” azt követően kezdődik, hogy az utolsó látogató is elhagyta az állatkertet. Zárás után csak a regisztrált résztvevőket, a támogatói jeggyel rendelkező nézőket és az újságírókat engedik be a kapukon. A szervezők kínosan ügyelnek arra, hogy olyanok ne jussanak be az állatkertbe, akik kizárólag kukkolási szándékkal érkeznek. A futam este nyolckor indul, a pucér versenyzők több kört tesznek a kifutók előtt, közben pedig bátran pózolnak a kameráknak.

A szumátrai tigris a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartozik, az élőhelyek elpusztítása és mezőgazdasági hasznosítása, illetve az orvvadászat a kihalás szélére sodorta a fajt. Továbbra is komoly probléma, hogy a természetes élőhelyeken folyamatosan pusztítják az erdőségeket, a felszabadult területeken pedig olajpálma ültetvényeket hoznak létre.

1970-ben még ezer példány élt a vadonban, a Természetvédelmi Világszövetség a 90-es évek közepén már csak 250-re becsülte az egyedszámot. Ekkor indultak a nemzetközi fajmegőrző programok. Három alfajt viszont már nem sikerült megmenteni. Szakértők szerint jelenleg 400 példány élhet szabadon Indonéziában, míg a világ állatkertjeiben kb. 300 szumátrai tigrist tartanak. A legnagyobb és legerősebb ragadozók egyikéről van szó.

A londoni Zoológiai Társaság sok mindennel próbálkozik a Távol-Keleten: egyrészt szeretné biztonságos, még érintetlen területekre, rezervátumokba telepíteni a szumátrai tigriseket, másrészt társadalmi konfliktuskezelő programot indított a térségben, hogy a helyiek ne ellenségként tekintsenek a ragadozókra. Hasonló konfliktuskezelés zajlik azokban az európai régiókban is, ahol az elmúlt években megjelentek az erdőkben a farkasok.

Szumátrai tigrist itthon a Nyíregyházi Állatparkban láthatunk. Giora tavaly kapott párt, az ötéves hím mellé Hollandiából érkezett egy Lara nevű nőstény. Londonban pedig 2013-ban született szumátrai tigris, amire 17 évig vártak az állatkert gondozói.