112 országban járt eddig, nem régiben Alaszkát fedezte fel. Nem akar folyton úton lenni, de másfél hónap itthonlét után már keresi az újabb kalandokat. Kisgyörgy Éva, azaz Travellina ugyanúgy élvezi a felkészülést és a beszámolók írását, mint magát az utazást. A lelkes világjáró megszállottan gyűjti a világörökségi helyszíneket, bakancslistáján pedig még rengeteg célpont szerepel.

Hirdetés

Végigvezetett a legendás 66-os úton, az Egyesült Államokban, kalandozott Alaszkában, ahol barnamedvéket figyelt egészen közelről, hidroplánnal repült lélegzetelállító helyekre. Bemutatta az amsterdami virágpiacot, sajtfesztiválon kóborolt, aztán egymás után fedezte fel a kisebb-nagyobb szigeteket a Karib-tengeren és bejárta Madagaszkárt és Bulgáriát. Travellina újabb mozgalmas évet tud maga mögött. A világutazó-blogger jelenleg itthon van, arra készül, hogy hamarosan meglepi követőit, de már tervezi a 2017-es utakat. A menetrend még nem dőlt el, de szeretne Dél-Amerikába repülni, mivel már régen járt ott, kifejezetten érdeklődik Kolumbia iránt, ami szerinte előbb-utóbb közkedvelt úti cél lesz, ugyanakkor az Alaszkában szerzett élmények miatt szívesen visszatérne valahová északra is, például Kanadába.

Az eddig felfedezett országok listája hosszú, akárcsak a bakancslista. Sok mindentől függ, hogy éppen hová indul legközelebb. Jöhet egy érzés, egy kósza gondolat, ami arra készteti, hogy útra keljen, de a döntést gyakran az határozza meg, hogy hová sikerül jutányos áron repülőjegyet szerezni. Ha már megvannak a jegyek, indulhat az út gondos előkészítése, az itinerként szolgáló excel-táblák kitöltése. Travellina rengeteg tapasztalattal a háta mögött is szereti pontosan megtervezni a napokat, hogy az utazás minden percét kihasználja, élvezze és megélje. Nem akar időt veszíteni külföldön azért, mert nem nézte meg például a menetrendet, és csak egy távoli állomáson derül ki, hogy naponta mindössze két busz indul a kiszemelt célpontra. Persze, ha belefut egy jópofa fesztiválba, egy hangulatos programba az utcán, akkor könnyen borulhat a terv, és félreteszi az itinert.

112 ország felfedezése után már kevés dolog tudja meglepni, nem nagyon kerül olyan helyzetbe, amit nehezen tudna megoldani. Mint mondja, az is hozzátartozik az igazsághoz, hogy törékeny alkatánál fogva – 153 centi magas – sokan egyből felfigyelnek rá, amikor kiszáll egy bérautóból és a segítségére sietnek. Egyik alaszkai szállásadója például nem engedte neki, hogy Anchorageban a kiszemelt hotelbe menjen, mivel az veszélyes környéken van, így aztán felhívta az anyósát, hogy lesz kedves szobát biztosítani Évának.

Travellina az Élmény&Világ videójában arról is mesél, miért jó egyedül nekivágni a világnak.

Talán kicsit divat ma világjárónak, világutazónak állni. Eltérő, hogy ki, miért vág neki a kalandnak. Vannak, akik egy tengeri vitorlásra spóroltak és azzal kezdték megvalósítani az álmukat: 3-4 év alatt szeretnék megkerülni a Földet.

Akadnak, akik digitális nomádok lettek, és a legegzotikusabb országokból, a legszebb tengerpartokról dolgoznak online marketingesként vagy reklámtanácsadóként. Nekik a legfontosabb, hogy jó internetkapcsolat legyen az adott helyen.

Vannak extrém felfedezők, akik hajóstoppal szelik át az Atlanti-óceánt, hogy valamikor megérkezzenek Dél-Amerikába. Sokan azért indulnak el, mert valamilyen változás történt az életükben, például megszűnt a munkájuk, ezt azonban nem törésként élik meg, hanem egyfajta lehetőségként.

Travellina megszállottan „gyűjti” a világörökségi helyszíneket, évek óta szenvedélye, hogy felkeresi az UNESCO által védelem alá helyezett területeket, épületeket, városrészeket, ipari műemlékeket. Szerinte ez azért is izgalmas, mert kicsit lutri, hogy mit kap az ember az adott helyen. Az esetek többségében valóban lenyűgöző a látvány a világörökségi területeken, de előfordul, hogy a helyiek nem is értik, miért akarja megnézni az adott környéket. Arra is volt példa, hogy órákat utazott egy olyan világörökségi helyszínre, ahol évekkel ezelőtt találtak ókori leleteket a szakemberek. Ezeket elszállították valamelyik múzeumba, a védelem alá vont területen pedig nem volt más, mint egy felhagyott régészeti ásatás. Belgiumban viszont nem csalódott, amikor meggyőzte szállásadóját, hogy nézzék meg azt a hajóemelő rendszert, ami az ún. Központi-csatornán épült a 19. században és 66 méteres szintkülönbséget küzd le a Meuse-folyó és az Északi-tenger között. Az ipari műemlék 1998-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára.

Éva szívéhez legközelebb New York áll, részben azért, mert annak idején ösztöndíjasként két évig a metropoliszban élt. De bármikor menne Japánba, fel Skandináviába északi fényt nézni, Új-Zélandra, vagy kedves olasz falvakba, csak úgy ejtőzni. A választásnál az is mindig szempont, hogy hol járt már régen. A szállás tekintetében is igencsak bevállalós. Azt mondja: ezen a téren nagyon kreatívnak kell lenni, hiszen ez az egyik legjelentősebb tétel az utazásban. Így aztán gyakran intéz magának otthoncserés megoldásokat, vagy éppen kanapészörföl. Nem véletlen, hogy sokáig tervez egy-egy utat, hiszen az optimális lehetőségek felkutatásához, a kiskapuk megtalálásához idő kell. Blogját pedig azért vezeti, hogy másoknak is tippet adjon egy-egy utazás megtervezéséhez, bátorítsa azokat, akik még hezitálnak és nem nagyon mernek egyedül elindulni, és próbál olyan helyeket bemutatni, amelyek nem az elsődleges turistacélpontok közé tartoznak, de kár lenne kihagyni őket. A travellina.hu egyébként hamarosan megújul.