Kicsit hebrencsnek, szórakozottnak tűnnek, de a látszat csal. A Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat mentőkutyái a világ elitjébe tartoznak. Az elmúlt években Aqua tarolt a világbajnokságokon, az utóbbi időszakban pedig Symba lépett a nyomdokaiba. A szolgálat hamarosan új bázisra költözik Szentendrén.

Hirdetés

Jelenleg több mint 20 mentőkutyával dolgozik a Pest Megyei Kutató-Mentőszolgálat, amely folyamatosan gondoskodik az utánpótlásról, jelenleg is több kölyköt nevelnek, akik a jövőben eltűntek, sérültek után kutatnak majd az erdőben, vagy éppen egy katasztrófa sújtotta területen a romok alatt. 5-6 év kemény munka, amíg egy kölyökből megbízható és jól teljesítő munkakutya lesz – magyarázza Balázs László, a szolgálat vezetője. Az ebeket általában 9 hetes korukban választják ki, így van benne némi lutri, hogy a szakemberek jól döntöttek-e. De a sokéves tapasztalatok azt mutatják, hogy sikerül a legjobbakra rábökni.

A mentőkutyák munkaidőn kívül házat őriznek, kanapén pihennek, az átlagos ebek életét élik – teszi hozzá Balázs László. Más és más feladatra képzik ki őket, és idős korukban sem veszik el tőlük a munkát, hagyják őket dolgozni. Egy-egy világbajnoki cím, vagy egy nemzetközi minősítő első helyének megszerzése után sem állhat le a tréning, a kutyákkal folyamatosan gyakorolni kell.

A legkomolyabb megmérettetések sem csak a kutyáról szólnak, ugyanúgy a kutyavezetőkről. Rengeteg múlik az összhangon, a kutyavezetők pedig elméletből is vizsgáznak: nemzetközi mentési irányelvekből, kötéltechnikákból, elsősegélyből. De a legnehezebb kétségtelenül a gyakorlati oldal. Ugyanis egy szimulációs terepen, ahol romok vannak, különféle katasztrófahelyzeteket, földrengést, gázrobbanást igyekeznek modellezni, tábort kell építeniük, és várni a riasztásra. A vizsgázók nem tudják, hogy mikor kerül rájuk a sor, mi lesz a feladat, mit, kit kell megtalálni.

Balázs László a szolgálat munkájáról is mesél az Élmény&Világ videóriportjában. Kattints!

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat központja Szentendrén található. A strand szomszédságában található az a pálya, ahol a kutyákat edzik. Emellett létezik egy olyan terület, ahol vészhelyzeteket is tudnak szimulálni. Félig ledózerolt épületek, romok állnak itt, hasonló körülmények uralkodnak, mint egy katasztrófa sújtotta övezetben. A környék alkalmas arra, hogy a romok alatt rekedt sérültek felkutatását gyakorolják a kutyákkal.

Készülőben van már az új bázis, az ingatlant az önkormányzat biztosította a szolgálatnak. Jelenleg az épület felújítása zajlik, ha elkészül, úgy működik majd, mint egy önkéntes tűzoltóállomás – mondja Balázs László. A földszinten hatalmas raktárt alakítanak ki, ahol minden felszerelés elfér, a rendkívül érzékeny hangdetektorok, az erős csörlők, a quadok, a drónok, a mentőhajók és a speciális bevetési eszközök. A felsőbb szinteken a diszpécser központ mellett irodák és pihenők lesznek.