Régi geodéziai mérőtornyokat alakítottak az elmúlt években kilátóvá a Pilisben és a Börzsönyben. De újak is épültek. Van, amelyik olyan, mint egy Jenga torony vagy egy középkori erődítmény. Közös bennük, hogy páratlan panorámát nyújtanak a természetjáróknak. Íme néhány kilátó, ami egy órán belül elérhető Budapestről.

Boldog Özséb-kilátó

Egy korábbi geodéziai torony átépítésével készült el 2014-ben. A torony körül épült lépcsősoron juthatunk fel a magasba, közben folyamatosan nyílik meg a Pilis-tető alatt elterülő táj. A Boldog-Özséb kilátóból jól megfigyelhető a Vörösvári-medence és a Budai-hegység. Több irányból lehet megközelíteni, kizárólag gyalogosan. Közelében található a Pilisszentkereszti szurdok, a Som-hegyi Turistaház és a Berda kulcsos ház.

Dévényi Antal-kilátó

A 447 méter magas Nagy-Kopasz hegyen épült egy évvel ezelőtt. 11,5 méter magas, a tervekhez a népszerű Jenga játék adta az alapötletet, ennek is köszönhetők az igencsak letisztult formák. A felső szintjéről páratlan kilátás nyílik a Budai-hegységre és a Pilisre. Az ország legkülönlegesebb kilátói között tartják számon. Piliscsabáról mindössze két kilométeres sétával kényelmesen elérhető.

Prédikálószék

A természetjárók nem csak a fantasztikus panoráma miatt szeretik a Prédikálószék hegycsúcsát, hanem az elérhető közelségben lévő Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is. Az új kilátó beton alapokon áll és fából épült, 12 méter magas. Felfelé haladva egyre szélesedő teraszairól fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák. A környéken ingyenes Wi-Fi kapcsolat érhető el, így bárki azonnal feltöltheti a közösségi oldalára a legfrissebb fotókat, panorámaképeket.

Csóványosi kilátó

Szintén egy korábbi geodéziai mérőtorony átépítésével jött létre. Két évvel ezelőtt készült el Nógrád megye és a Börzsöny legmagasabb pontján. A körpanoráma horizontja innen több mint 110 kilométer, a látómező területe pedig mintegy 43 ezer négyzetkilométer. Tiszta időben jól kivehetők a Magas-Tátra vonulatai is. A Csóványost gyakran beborítja a felhőzet, ilyenkor igazán kísérteties a kilátó környéke. A Nógrád és Pest megye határán épült toronyból kifejezetten lélegzetelállító a panoráma, amikor a hegy környékét megüli a pára.

Julianus-kilátó

Olyan, mint egy mesebeli építmény a 482 méter magas Hegyestetőn. A középkori bástyára emlékeztető torony 1939-ben épült, ami a Dunakanyar egyik legszebb körpanorámáját kínálja a turistáknak. Jól látható innen a Duna és a Belső-Börzsöny. A Julianus-kilátó Zebegényből és Nagymarosról egyaránt megközelíthető.

További Élmény&Világ tippek: