Az év utolsóelőtti napján a város több pontján feltűnik majd a különleges Ikarus konvoj. Ha sikerül lefotóznod a járműveket és indulsz az LKK fotópályázatán, egy délutánra megnyerheted az egyik buszt.

Hirdetés

Egész napos programmal búcsúztatja az óévet a reptérlátogatásokat bonyolító Légiközlekedési Kulturális Központ, ami a 2-es Terminál melletti repülőgépmúzeumot is üzemelteti. December 30-án a rendhagyó program három főszereplője a faros Ikarus 55-ös, a csuklós, harmonikaajtós 280-as, valamint a díjnyertes Malév Air Tours Ikarus 250-es luxus autóbusz. A három típus közös vonása, hogy több szálon kötődnek a repülőtérhez és a Malévhoz. A Nagy Reptéri Ikarus Fotózás azonban nemcsak a repülőtéren zajlik majd, azok is megnézhetik, fotózhatják a történelmi járműveket, akik nem regisztráltak a reptérlátogatásra, hiszen a konvoj délelőtt és délután is egy nagy kört tesz Budapest belvárosában.

Fotózz és nyerd meg egy délutánra az egyik Ikarust!

Az LKK december 30-án fotópályázatot is hirdet. Január 5-ig lehet beküldeni a három történelmi autóbuszról a belvárosban és a repülőtéren készült fényképeket. A legtöbb lájkot elért 15 fotóból egy hatfős zsűri választja majd ki a három legjobbat. Az első helyezett egy délutánra (6 órára) megkapja a rendezvényen szereplő 3 autóbusz közül azt, amelyik legközelebb áll a szívéhez, és a sofőr oda viszi vendégeivel együtt, ahová szeretné. A második helyezett egy 3 órás reptérlátogatást tehet – akár 46 vendégével együtt – az Ikarus 250 Malév Air Tours autóbusszal. A harmadik helyezett pedig egy különleges, VIP reptérlátogatást nyer egyik az LKK egyik oldtimer (Zsiguli vagy Wartburg) repülőtéri autójával.

Ikarus konvoj Budapesten

A felújított autóbuszok délelőtt 8.45-kor a Hősök terén várják az érdeklődőket, ahol lehetőség lesz a különleges járművek külső-belső fotózására. A Malév-konvoj ezt követően egy nagy kört tesz az Erzsébet-híd felé. Az érdeklődők a Szent Gellért szobor alól exkluzív fotókat készíthetnek majd a három autóbuszról, amint a járművek – formációban – mindkét irányban áthaladnak az Erzsébet hídon. A Döbrentei téri megálló után a konvoj továbbindul a repülőtérre. A reptéri programon csak azok vehetnek részt, akik előre regisztráltak. A Liszt Ferenc repülőtér több pontján lesznek „nagy Ikarus együttállások”, ahol a fotósok különleges háttérrel készíthetnek felvételeket.

A konvoj délután négykor indul vissza az Aeroparkból a centrumba, így délután is el lehet csípni egy fénykép erejéig a járműveket, melyek 16:45-re érnek ismét a Hősök terére, ahol fél hatig lehet őket fotózni.

Ferihegyi buszok

Ikarus 55: az eredeti Malév faros autóbuszokat 1960-ban gyártották, egyetlen egy példány sem maradt belőlük. Az eseményen látható járművet 1969-ben gyártották az NDK számára, a BKV Zrt nem régiben a Krím-félszigetről mentette vissza. A Faros 55-ös az idei évben már többször bemutatkozott az LKK rendezvényein, többek között a legendás Li-2 repülőgép repüléseihez kapcsolódva.

Ikarus 250 Malév Air Tours: ez a luxus autóbusz a 80-as években is egyedülálló, nyugati színvonalat képviselt a budapesti utcákon. A repülőtéren nap mint nap látható járművet Polgáron restaurálták néhány évvel ezelőtt. Az LKK 250-ese Brandenburgban, a IV. Nemzetközi Ikarus Találkozó I. díját kapta meg.

Ikarus 280: a világ egyik legnépszerűbb autóbusztípusa, több mint 60 ezer darabot gyártottak belőle. A típus számos példánya szintén a ferihegyi repülőtéren teljesített szolgálatot évtizedeken át, a terminál és a repülőgépek között szállították az utasokat. Mivel az utolsó eredeti járművet nem sikerült megmenteni, ez a példány replikaként készült el. A ráncajtós, rendkívül jó fordulóképességgel rendelkező csuklós piros-narancs Malév-festést kapott.

A BKV Zrt. és az LKK közösen ápolja az Ikarus Autóbuszgyár, a magyar ipartörténet legnagyobb sikervállalatának emlékét, az együttműködés keretében készült el a faros Ikarus 55-ös Malév festése és az Ikarus 280-as autóbusz is.

A menetrend

Ha indulnál a fotópályázaton, itt kaphatod el a történelmi buszokat a városban:

08:45-09:45  Hősök tere

09:45-10:15  Hősök tere – Andrássy út – Deák tér – Károly Krt – Astoria – Szabad Sajtó út – Erzsébet híd

10:15-10:35 Döbrentei tér – Rudas – Gellért tér – Erzsébet híd – Uránia mozi – Erzsébet híd – Döbrentei tér

10:35-11:00  Gellért tér – Rákóczi híd – Könyves Kálmán Krt – Népliget – Üllői út – Ferihegyi gyorsforgalmi

11:00-11:30  Aeropark

16:00-16:45 Ferihegyi gyorsforgalmi út – Üllői út – Ferenc körút – Boráros tér – Bálna – Rakpart – Parlament – Jászai Mari tér – Nyugati tér – Bajcsy-Zsilinszky út – József A. utca – Roosevelt tér – Andrássy út

16:45-17:30  Hősök tere