Elég fagyos napok jönnek, lesz, ahol éjszaka -20 fokig süllyed a hőmérséklet. A Tiszán dolgoznak a jégtörők, Siófokon pedig már a balatoni jégpálya kijelölésére készülnek. A tavakon jégre lépni azonban még tilos, pár napot még várni kell!

Hirdetés

Elindultak a jégtörők

Elrendelte a jégtörés megindítását az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője, az első jégtörő hajó a szegedi medencés kikötő bejáratánál dolgozik – közölte az MTI. A jégtörést egyelőre azokon a helyeken rendelte el a törzs vezetője, ahol a vízi létesítmények védelméért szükséges a jég terelése, a vízi közlekedés fenntartása. A Dunán még nem alakult ki olyan helyzet, amely jégtörést igényel. A Dunán és a Tiszán 18 jégtörő áll készenlétben.

Séta a Tisza-tavon

Kemény teleken rendszeresen tartanak jégtúrákat a Tisza-tavon. Ha minden jól alakul, akkor erre az idei télen ismét lesz lehetőség. Az alacsonyabb téli vízszint miatt könnyebben képes befagyni a kiskörei tározó vize. A téli – kissé holdbéli – tájon ilyenkor időről időre hirdetnek jégtúrákat, amelyeken a holtágakon, a kis szigeteken és a vadregényes öblökben járnak a vendégek tapasztalt túravezetők irányításával. Ilyenkor láthatóvá válnak azok a területek, amiket nyáron elborít a másfél méterrel magasabb víz. Több kikötő már megkezdte a jégtúrák szervezését, érdemes figyelni a honlapokat!

Hízik, de még veszélyes a Balaton jege

Veszélyes a Balaton jege, bár már sokan sportolnak, korcsolyáznak rajta. Szerdán 6-8 centiméteres jégvastagságot mértek a nyílt vízen Siófoknál, a szél több helyen megtörte az összefüggő jégtakarót, és csütörtökön még erősebb jégzajlás várható. A Balatonon partra sodródó, egymásra torlódó jégtáblák néhány helyen próbára tehetik majd a partvédőműveket. Markáns lehűlés is érkezik a széllel és a hidegfronttal, így az úgynevezett jégtavak, ahonnan elfújja a szél a jégborítást, újrafagynak – mondta az MTI-nek Horváth Ákos, az OMSZ siófoki obszervatóriumának vezetője.  Az újrafagyó jégtavak miatt is egyenetlen a Balaton jégborítása, ezért különösen veszélyes – hangsúlyozta Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Ez vár ránk: 

Tizenhárom megyére és a fővárosra az erős szél, két északkeleti megyére a hófúvás veszélye miatt adott ki figyelmeztetést csütörtökre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Éjszakára átmenetileg mérséklődik a légmozgás, de csütörtök hajnaltól előbb a Dunántúlon, majd estétől a Tiszántúlon is viharossá fokozódik a szél. Az északkeleti határ közelében az erős vagy viharos szél hófúvást is okozhat. Csütörtökön  felhőátvonulások lesznek keleten kevesebb, nyugaton több napsütéssel, futó hózáporokkal, néhol hózivatarral, csak a Duna-Tisza közén lesz több felhő felettünk, és ott tartósabb havazás is kialakulhat. Az elkövetkező napokban egyre hidegebb lesz: vasárnapig napközben sem emelkedik a hőmérséklet fagypont fölé, éjszakánként pedig több helyen -16 és -20 fok közötti értékeket mérhetünk.

Siófokon már készülnek a jégpálya kijelölésére

A városban már készülnek a korcsolyapálya kijelölésére, de szerdán még nem találták elég biztonságosnak a jeget. A tervek szerint az Arany János utca végében egy 200×400 méteres pályát jelölnek majd ki bójákkal, egészségügyi szolgálatot is biztosítva, amint a jelenlegi 6 centiméteres jég legalább 10 centiméteresre hízik, és kellően biztosságossá válik csoportosan korcsolyázni vágyók megtartására is.

A Velencei-tónál is türelemre intenek

A Velencei-tó jégfelülete sem alkalmas még a biztonságos sportolásra – közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. A tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert, ám a Velencei-tavon a rendőrség tájékoztatása szerint a jelenlegi jégvastagság nem éri el a 8 centimétert. (Fotók: MTI)