Négy különleges, Malév-festésű autóbusz konvojban halad át többször is Budapesten december 29-én. Miután az Ikarusok bemutatkoztak a Hősök terén, egész napos kirándulásra és fotózásra viszik az utasokat az Aeroparkba és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre. Ha szereted a retrot és a buszokat, ne hagyd ki ezt a programot!

Hirdetés

A Légiközlekedési Kulturális Központ – közösen a BKV-val – idén is meghirdette a Nagy Reptéri Ikarus Fotózást. Ezúttal négy jellegzetes, az egykori nemzeti légitársaság színeit viselő autóbusz játssza a főszerepet az év utolsó hétköznapján. Felvonul a legendás „faros” Ikarus 55-ös, a Malév Air Tours színekben pompázó Ikarus 250-es és az idén újjászületett Ikarus-DAF 350-es, valamint a csuklós 280-as. Lesz statikus bemutató, látványos fotózás az Erzsébet-hídnál, reptérlátogatás, és a regisztrált utasok mind a négy járművet kipróbálhatják útközben.

Hősök tere – Erzsébet-híd – Aeropark – Reptér – Hősök tere

A három korszakot bemutató négy emblematikus jármű december 29-én reggel konvojban érkezik a Hősök terére, ahol bárki megtekintheti az Ikarusokat. A Malév-festésű buszok – a program szerint – néhány tiszteletkört tesznek a tér körül, majd a résztvevőkkel elindulnak először a Gellérthegyhez. Az utasok itt az Erzsébet-híd felett lévő teraszokhoz sétálnak fel, ahonnan különleges fotókat készíthetnek a hídon áthajtó konvojról. A következő állomás az idén új helyre költözött Aeropark, ahol a buszok a korszakuknak megfelelő repülőgépek mellé állnak fel szintén egy-egy látványos felvétel kedvéért. A múzeumból a konvoj a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögé viszi az utasokat, ahol egy kétórás reptérlátogatást bonyolít a flotta. A járművek ezek után visszatérnek egy alkonyati fotózásra az Aeroparkba, aztán ismét irány a Hősök tere egy hangulatos dunai kitérővel a rakpart felé.

Évzáró fotópályázatot is hirdet az LKK

Január 5-ig lehet beküldeni a négy történelmi autóbuszról a belvárosban és a repülőtéren készült fényképeket. Egy hatfős zsűri választja majd ki a három legjobbnak ítélt alkotást. Az első helyezett egy délutánra (hat órára) megkapja a rendezvényen szereplő autóbuszok közül azt, amelyik legközelebb áll a szívéhez és a sofőr oda viszi vendégeivel együtt, ahová szeretné. A második helyezett egy három órás reptérlátogatást tehet – akár 46 vendégével együtt – az Ikarus 250 Malév Air Tours autóbusszal. A harmadik helyezett pedig egy VIP reptérlátogatást nyer az LKK egyik oldtimer reptéri autójával.

A legendás járművekről

Ikarus 55: az eredeti Malév faros autóbuszokat 1960-ban gyártották, egyetlen egy példány sem maradt belőlük. Az eseményen látható jármű 1969-ben készült az NDK számára, a BKV Zrt nem régiben a Krím-félszigetről mentette vissza. A Faros 55-ös az idei évben már többször bemutatkozott az LKK rendezvényein, a többi között a legendás Li-2-es repülőgép felszállásaihoz kapcsolódva.

Malév Air Tours Ikarus 250: ez a luxus autóbusz a 80-as években is egyedülálló, nyugati színvonalat képviselt a budapesti utcákon. A repülőtéren nap mint nap látható járművet Polgáron restaurálták néhány évvel ezelőtt. Az LKK 250-ese Brandenburgban, a IV. Nemzetközi Ikarus Találkozó I. díját kapta meg.

Malév Air Tour Ikarus-DAF 350: A 300-as család dizájnját Örsi Ferenc ipari formatervező álmodta meg, a végeredmény már az 1986-os frankfurti autókiállításon is óriási sikert aratott. A magas, a klímakonzolig nyúló hátfal évekkel előzte meg a korát és utat mutatott a világ autóbusz-tervezőinek, számos nyugati konstrukció is hasonló kialakítást kapott. Ez az autóbusz a 350-es típus 25. legyártott darabjaként, 1990 végén készült el a Malév megrendelésére, és 1991. január 11-én állt forgalomba. A járművet idén újította fel és állította hadrendbe a reptérlátogatásokon az LKK.

Ikarus 280: a világ egyik legnépszerűbb autóbusztípusa, több mint 60 ezer darabot gyártottak belőle. A típus számos példánya szintén a ferihegyi repülőtéren teljesített szolgálatot évtizedeken át, a terminál és a repülőgépek között szállították az utasokat. Mivel az utolsó eredeti járművet nem sikerült megmenteni, ez a példány replikaként készült el.