Az Uber négy év szünet után ismét működik Barcelonában. Az alternatív, közösségi személyszállítást nyújtó hálózat módosított működési feltételekkel tér vissza a katalán fővárosba, ahogy azt tette két éve Madridban is.

Engedély kell hozzá

A Uber-rel kapcsolatos változás lényege, hogy míg a bíróság által kifogásolt UberPop nevű szolgáltatással amatőr sofőrök fuvarozták az utasokat, addig most, az úgynevezett UberX-ben speciális személyszállítási engedéllyel rendelkező vezetők. Ez az ún. VTC-engedély. A jelenlegi jogszabályok szerint 30 taxis-engedélyre juthat 1 VTC-engedély.

A taxisok továbbra sem örülnek

A barcelonai taxisok korábban arra figyelmeztettek: ismét tüntetni fognak, hogy megvédjék az ágazati érdekeket. Az Uber és a Cabify elleni tüntetések az egész tavalyi évben gyakoriak voltak több spanyol városban is. A szakszervezetek ugyanis kifogásolják, hogy országos szinten a törvényi előírást jóval meghaladja a kiadott VTC-engedélyek száma, továbbá nehezményezik azt is, hogy a spanyol legfelsőbb bíróság újabb 10 ezer ilyen engedély kiadásáról szóló ítéletet hozott néhány hónapja. Az érdekképviseletek szerint mindez hátrányosan érinti a taxisokat, mert nem egyenlő feltételek mellett dolgoznak. Az Uber és a Cabify viszont úgy gondolja, az utasoknak joguk van ahhoz, hogy választhassanak a különböző közlekedési formák közül. (via MTI)

Barcelonában az Uber 120 autóval kezdi meg működését. Szolgáltatásuk 78 ország 600 városában elérhető. A hasonló elveken működő Cabify már évek óta jelen van a katalán fővárosban és környékén, ahol az eddigi adatok szerint több mint 10 ezer taxisra 920 VTC-autós jut.