Már idén bevezethetik a napi belépőjegyet azoknak, akik Velence óvárosára kíváncsiak: az önkormányzat ezzel is igyekszik kordában tartani az egyre nagyobb turistaáradatot. Az olasz főváros centrumában pedig várhatóan a turistabuszoknak nem lesz maradásuk.

Nem közelíthetik meg az ókori műemlékeket a turistabuszok?

Harc a zaj- és légszennyezés ellen

Turistabuszok százai okoztak többórás közlekedési dugókat karácsony előtt Rómában, a sofőrök a kitiltási tervek ellen tiltakoztak. A járművek korlátozásával a levegőszennyezést és a zajt akarja csökkenteni Róma városa. A buszsofőrök és a buszos cégek vezetői a város számos pontján, köztük a Piazza Venezián is demonstráltak tiltakozásul Virginia Raggi polgármester és a városi tanács rendelkezése ellen, amely év elején lépne életbe.

A demonstrálók szerint az új szabály ártana a turizmusnak, amely kulcsfontosságú a város életében, de az éttermek és a boltok is megszenvednék a hatását. A város képviselői azt mondták, tenni kell valamit a légszennyezés megfékezésére és a károk ellen, amelyet az ókori műemlékekben – köztük a Colosseumban és a Forum Romanumban – okoz. Ha kevesebb lesz a busz, a gyalogosok is nagyobb biztonságban lesznek. Korábbi polgármesterek szintén megkísérelték kitiltani a turistabuszokat, de sorra elbuktak a próbálkozások.

Zónák: piros, sárga, zöld

Az új terv három szektorra osztja a várost, a vörös zóna a legfontosabb műemlékek – a többi között a Trevi-kút – környéke, oda csak a különleges engedéllyel rendelkező buszok hajthatnak be. A vörös zónák mellett fekvő zöld zónákban – ide esik a Vatikán is – növelnék a buszparkolók számát, hogy a turisták kiszállhassanak és gyalog vagy közösségi közlekedéssel haladhassanak tovább a vörös zónákba. A sárga zónákban hosszú ideig parkolhatnának a buszok. A turistabuszok üzemeltetőinek napi jegyet kellene vásárolniuk az eddigi éves bérlettel szemben.

5 eurós belépőt szednének Velencében

Már idén bevezethetik a napi belépőjegyet azoknak, akik meg akarják nézni Velence óvárosát – írták az olasz portálok. Az olasz költségvetés tervezetében olvasható az intézkedés, mely szerint 2019-ben az városok 2,5-5 eurós (800-1600 forint) belépőjegyet szedhetnek a turistáktól. A jegy az idegenforgalmi adót helyettesítheti.

A lapok szerint Velence különösen nagy bevételre tehet szert a belépőjegyekből, bár egyelőre nem tudni, milyen formában szedik majd a díjat. Csúcsidőben naponta akár 130 ezer látogató is felkeresi a lagúnák városát, melynek lakói növekvő aggodalommal figyelik a turistaáradatot. (via MTI)