Megnyitották a látogatók előtt Pompejiben azt az épületet, ahol kétezer éve a gladiátorokat képezték ki, az épületet nyolc éve egy hatalmas vihar romba döntötte. Mostanra gigászi munkával újították fel.Pompej, gladiátor, Róma, gladiátorok háza, történelem

Az ókori romváros igazgatósága közölte, hogy a Schola Armaturarumot az érdeklődők csütörtökönként kereshetik fel, amikor szakemberektől megismerhetik az épület sérült freskói helyreállításának történetét. Az olasz kulturális minisztérium szerint Pompeji újjászületésének szimbolikus helyszíne az épületet, amely súlyos károkat szenvedett már a második világháborúban is a szövetségesek bombázásai során.

A nápolyi öbölben fekvő Pompejit és Herculaneumot a Vezúv kitörése pusztította el 79-ben. Pompeji 20 ezer lakójának jelentős része meghalt, amikor a várost maga alá temette a láva, sár és por, és konzerválta.

Csak a 18. században fedezték fel az elfeledett város nyomait, benne számos nagyon jó állapotban megőrződött holttesttel, amelyek még abban a pozícióban voltak a rétegek alatt, amelyben egykor az életükért küzdöttek. A megőrződött település 44 hektárját feltárták. Pompeji ma a legjobb állapotban fennmaradt antik romváros, az UNESCO világörökségének része. (via MTI)

Pompej, gladiátor, Róma, gladiátorok háza, történelem