Az északi fényt először látni olyan élmény, hogy percekig nem térsz magadhoz. Megnéztük, februárban hogyan és mennyiért juthatunk el azokba az északi városokba, ahonnan jellemzően jól látható az Aurora Borealis. Körkép Finnországtól Izlandig.Aki már tűnődött az égi jelenségen, azt mondja: nem elég egyszer megnézni, idővel visszavágyik az ember valamelyik északi országba, ahonnan jól megfigyelhető a fényjáték. Más az élmény Izlandon, Norvégiában, Svédországban, Finnországban, Skóciában és más a Feröer-szigeteken is. Norvégia azért ideális hely, mivel az ország szélét súrolja a Golf-áramlat egyik ága, így ott valamivel elviselhetőbb a klíma, a tenger sem fagy be. De hogyan alakulnak a repülőjegy árak az év elején? Melyik a legolcsóbban elérhető megfigyelőhely? (A repjegykeresésnél február eleji és közepi időpontokat néztünk.)

Norvégia

Kényelmes utazással, osloi átszállással a Norwegian már kb. 63.000 forinttól kínál retúr repülőjegyet Budapest és Tromso között.

Wizzairrel is eljuthatunk londoni átszállással, a Wizz UK ugyanis Lutonból indít járatokat az észak-norvég városba. Náluk az oda-vissza út 70.000 forint körül mozog. Ehhez persze jól kell tudni pakolni, mert az árak az abszolút low-coast (1 kézipoggyászos) szolgáltatásra vonatkoznak.

Tromso Norvégia nyolcadik legnagyobb városa, és bizonyos szempontból a „legek” városa: itt működik a világ legészakibb egyeteme, sörfőzdéje, botanikus kertje és planetáriuma.

Finnország

Finnország két legészakibb repülőterére Ivalorára és Kittilära februárban kb. 90 ezer forintért kínál repjegyet Budapestről a Finnair átszállással Helsinkiben. Lappföldön számtalan helyen olyan szolgáltatók is léteznek, akik jégkunyhókban szállásolják el a turistákat.

A 19. században az Ivalo mellett kanyagó Ivalo-folyó aranyfolyóként volt ismert. A második világháború után a németek Lothar Rendulic vezérezredes vezetésével az egész települést felgyújtották. Itt található az ország legészakibb légikikötője.

Pár ezer forinttal olcsóbb lehet az útunk, ha a két szakaszra külön vesszük meg a jegyeket. Februárban a Budapest-Helsinki jegyeket (oda-vissza) 53.000 Ft körül kínálja a finn nemzeti légitársaság. A fővárosból Ivaloba és Kittiläba egyaránt eljuthatunk belföldi járatokkal kb. 40-42.000 forintos retúr jegyekkel.

Kittlä népszerű szabadidőközpont, mely az északi sarkkörön túl fekszik. Itt működik a Levi Síközpont a Levitunturi 530 méter magas lejtőin, ahol világversenyeket is rendeznek. A település Európa legnagyobb aranybányája miatt is többször a figyelem középpontjába került. Itt mérték Finnország leghidegebb hőmérsékleti értékét, amely -51,1 °C volt 1999. januárjában.

Északi fény, Aurora Borealis, Skandinávia, utazás, repülés, repülőjegy
Az északi fény Tromso közelében

A sarki fényt az északi sarkkörtől északra, illetve a déli sarkkörtől délre lehet megfigyelni, ősztől-tavaszig. A légkörbe behatoló töltött részecskék idézik elő a fények táncát. A jelenség a római istennőről Auróráról kapta a nevét. A töltött részecskék többsége a Napból származik, de a tudomány szerint kisebb részük a Naprendszeren kívülről érkezik.

Az Aurora Borealis az ultraibolya tartományban is erős. Ami szabad szemmel is jól látható, az jellemzően 100 kilométeres magasságban zajlik. Az északi fény többféle formában is feltűnhet: van, amikor csak foltokat és enyhén görbülő szalagokat láthatunk. Előfordulnak sávos alakzatok, egyenes fénynyalábok, melyek követik a Föld formáját. A legszerencsésebbek talán azok, akiknek sikerül elcsípni azt az időszakot, amikor az északi fény hatalmas, hullámzó fátyolként borítja be az égboltot.


Az utazás tervezésénél érdemes átnézni az Aurora Borealis előrejelző honlapokat. Itt az egyik:


Északi fény
Fotó: Kovács Csaba
Északi fény, Aurora Borealis, Skandinávia, utazás, repülés, repülőjegy
Lappföldi szállások

Svédország

Sokak szerint Svédország északi része is jó választás, ha az északi fényre akarunk vadászni. Kiruna repülőtere jövő hónapban meglepően olcsón megközelíthető, ha odafigyelünk a foglalásnál, és két szakaszban váltjuk meg a jegyünket. A Wizzair februárban 4-8000 ezer (egy út) forintért visz el minket Budapest és Stockholm (Skavsta) között. Arlandáról viszont belföldi járatokkal tudunk továbbindulni. A Norwegian ebben az időszakban kb. 31 ezer forintért adja a repülőjegyeket (retúr) a Stockholm-Kiruna útvonalon. Azaz, a teljes Budapest-Kiruna-Budapest repülés akár 41 ezer forintból is kihozható.

Kiruna az északi sarkkörtől 145 km-re északra fekszik, ahol a sarki éjszaka december 13-ától január 5-éig tart. A várost érinti a Világörökség részét képező Struve földmérő vonal. Itt található az Európai Űrügynökség speciális észlelőállomása, valamint az Esrange rakétakilövő-állomás. A tervek szerint Kirunában épül meg Spaceport Sweden néven a Virgin Galactic európai űrrepülőtere.

Kiruna változatos túrákat kínál

Fény és hang

Finn kutatók kimutatták, hogy az északi fénnyel, az aurora borealisszal kapcsolatban emlegetett hang nem az emberi képzelet szüleménye, hanem valóban létezik, különleges elektromágneses jelenség okozza. Unto Laine finn akusztikaprofesszor és kutatócsoportja megállapította, hogy a hang az úgynevezett hőmérsékleti inverzió szintjéről, a talajtól csak mintegy 70 méterre keletkezik. A hőmérsékleti inverzió az a meteorológiai jelenség, amikor – a szokásostól eltérően – a meleg légtömeg a hidegebb légtömegre siklik fel.

Feröer-szigetek

A Feröer-szigetek szigetek ilyenkor szintén népszerű északi fény néző helynek számítanak, ráadásul Feröer Európa egyik ékköve, legkülönlegesebb régiója. Sikerült találni 100 ezer forint alatti repülőjegyeket Vagar repterére amsterdami és koppenhágai átszállással a hónap elején. Február közepére pedig 85.000 forint körüli jegyeket kínál a KLM és az Atlantic Airways, ami ezért az árért feladott csomagot is engedélyez a kézipoggyász mellé. Márciustól lényegesen megugranak az árak ezen az útvonalon.

Feröer egyébként megosztó hely. 1200 lemészárolt bálna és 500 elpusztult delfin – nagyjából ez a mérlege az egy évvel ezelőtti, hagyományos bálnaölésnek, amikor a vértől vörössé válnak a kikötők. Minden évben óriási nemzetközi vitát vált ki az évezredes hagyomány. A szigetek ugyanakkor egy kedves kezdeményezéssel lopták be magukat a turisták szívébe az elmúlt években, amikor birkák segítségével fotózták végig a területet, mert késve érkezett a Google.

Izland

Izland február elején viszonylag jó áron elérhető közvetlen járattal Budapestről. Naptól függően 11.000 és 18.000 forint körül mozognak az árak. Ha ügyesen foglalunk, az oda-vissza út akár 30 ezer forint alatti összegből is kihozható. A többi légitársaságnál (londoni, amsterdami) átszállással bőven 100.000 forint felett kezdődnek a retúr árak ezen az útvonalon, az is igaz, hogy náluk ennyiért már feladott poggyászunk is lehet, és valljuk meg, fent északon nem árt ha van elegendő ruhánk a bőröndben.

Északi fény, Aurora Borealis, Skandinávia, utazás, repülés, repülőjegy

Skócia

Novembertől márciusig a Skót-felföldre is sokan utaznak azért, hogy megfigyeljék az északi fényt. Invernessből bármelyik környékbeli város viszonylag könnyen elérhető. És amíg az égi jelenségre várunk, akár Loch Ness-i szörnyre is vadászhatunk, lévén, hogy a világhírű, legendás tó a várostól pár kilométerre található.

Invernessbe két légitársaság kínálja a legkedvezőbb árú jegyeket, a British Airways és a KLM. Naptól függően 85.000 és 140.000 forint között változnak a legolcsóbbak.

A város legöregebb háza 1592-ben épült. Itt működik az a tengerészeti múzeum, ahol a világ legnagyobb Titanic modelljét is bemutatják. Invernesst a Skót-felföld fővárosaként emlegetik, mely nem mellesleg Nyugat-Európa leggyorsabban növekvő városa: lakossága várhatóan megduplázódik a következő harminc évben.

Északi fény, Aurora Borealis, Skandinávia, utazás, repülés, repülőjegy
Feröer önmagában megér egy misétPraktikák

Nagyon meg kell gondolni, hogy milyen öltözetet választunk. A síruha néhány aláöltözettel elengedhetetlen, de érdemes megnézni, hogy milyen cipőt húzunk, és hogy megfelelő védelmet nyújt-e a lábbeli -10 fok alatt, nedves környezetben. Itt kifejezetten érvényes a skandinávok mondása, hogy nincs rossz idő, csak rossz öltözet. Ezalatt pedig általában a megfelelő, réteges ruházatot értik. Jártak olyan terepen, ahol csak hótaposóval lehetett gyalogosan közlekedni.

Az északra szakosodott utazási irodák a szezonban 180.000-250.000 forint (itthonról) közötti áron kínálják a 6-7 napos túrákat, de ebben nincs benne a repülőjegy. Jellemzően 7-10 fős csoportokat hirdetnek. Nemcsak az északi fény fotózása szerepel a programban, hanem kutyaszánozás, ki lehet próbálni a motoros szánt, lehet szaunázás utáni üstfürdőt venni, jégfalat mászni, rénszarvasokat megfigyelni, vadasparkba vagy husky farmra menni.


Itt böngésztünk a repjegyek között:

Északi fény, Aurora Borealis, Skandinávia, utazás, repülés, repülőjegy